Gratis Dynamische QR code aanmaken?Maak een account aan en start gratis 

Jese Leos

Zelf een QR code maken

Wil je graag je eigen QR-code maken, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, want in dit artikel laten we je zien hoe je zelf gemakkelijk een QR-code kunt maken. Of je nu een bedrijfseigenaar bent die graag zijn website of contactgegevens wil delen, of gewoon een creatieve ziel bent die een unieke QR-code wil maken, we hebben alles wat je nodig hebt. Ontdek de eenvoudige stappen om je eigen QR-code te maken en te gebruiken voor allerlei doeleinden.

Zelf QR code maken

Wat is een QR-code?

Definitie van een QR-code

Een QR-code (Quick Response-code) is een tweedimensionale streepjescode die bestaat uit zwarte vierkantjes op een witte achtergrond. Het is een optische representatie van informatie die kan worden gescand met behulp van een smartphone of een QR-codelezer.

Geschiedenis van QR-codes

QR-codes werden voor het eerst ontwikkeld in Japan in 1994 door het bedrijf Denso Wave, een dochteronderneming van Toyota. Ze werden oorspronkelijk gebruikt om onderdelen in de auto-industrie te identificeren. De populariteit van QR-codes groeide echter pas echt vanaf het begin van de 21e eeuw, toen smartphones met camera’s steeds gebruikelijker werden. Tegenwoordig zijn QR-codes wijdverspreid en worden ze gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het delen van website-URL’s, het maken van betalingen en het verstrekken van informatie over producten en evenementen.

Waarom zou je zelf een QR-code maken?

Voordelen van het zelf maken van QR-codes

Het zelf maken van QR-codes biedt verschillende voordelen. Ten eerste stelt het je in staat om specifieke informatie te delen die voor jou relevant is. Of het nu gaat om het promoten van je bedrijf, het delen van persoonlijke contactgegevens of het linken naar interessante artikelen, je kunt zelf bepalen welke informatie de QR-code bevat. Ten tweede is het maken van je eigen QR-code snel en eenvoudig. Met onze QR-code genereer je een QR-code in slechts enkele minuten. Bovendien is het zelf maken van QR-codes kosteloos, wat het een ideale optie maakt voor zowel individuen als bedrijven.

Toepassingen van QR-codes

QR-codes hebben vele toepassingen en kunnen worden gebruikt in verschillende situaties. Enkele voorbeelden van hoe QR-codes kunnen worden gebruikt zijn:

  • Marketing en reclame: Bedrijven kunnen QR-codes gebruiken om hun producten en diensten te promoten door ze op posters, brochures of verpakkingen te plaatsen. Hierdoor kunnen potentiële klanten eenvoudig meer informatie krijgen of direct naar een specifieke website gaan.

  • Contactgegevens delen: Met behulp van een QR-code kun je je contactgegevens gemakkelijk delen met anderen. Het scannen van de QR-code met een smartphone zorgt ervoor dat al je contactgegevens direct worden geïmporteerd in de telefoon van de persoon die de code heeft gescand.

QR codes in restaurants

  • Betalingen: QR-codes worden steeds vaker gebruikt om betalingen te vereenvoudigen. Door simpelweg een QR-code te scannen, kunnen consumenten betalingen uitvoeren zonder dat ze contant geld of een betaalpas nodig hebben.

  • Tickets en toegangskaarten: Bij evenementen kunnen QR-codes worden gebruikt als tickets of toegangskaarten. Door de QR-code te scannen, kan de toegang tot het evenement worden geverifieerd.

Stappen om een zelf QR-code te maken

Nu je begrijpt wat QR-codes zijn en waarom je er zelf een zou willen maken, laten we eens kijken naar de stappen die je kunt volgen om je eigen QR-code te maken.

1. Informatie bepalen

Voordat je begint met het maken van een QR-code, moet je bepalen welke informatie je in de code wilt opnemen. Dit kan variëren van een eenvoudige tekst zoals een webadres, tot contactgegevens, locaties, Wi-Fi-inloggegevens, etc. Bekijk QRlinks.nl welke QRcodes ondersteund worden.

2. QR-code generator kiezen

Maak een gratis account aan of log in bij QRlinks.nl om een Gratis QR code te kunnen maken.

3. Invoeren van de informatie

Zodra je een ingelogd bent, moet je de gewenste informatie invoeren. Dit kan zijn in de vorm van een URL, tekst, URL, WIFI-gegevens, enzovoort. Volg de instructies om de informatie correct in te voeren.

4. Aanpassing van de QR-code

Je hebt de mogelijkheid om de QR-code aan te passen aan je eigen voorkeuren. Je kunt de kleuren aanpassen, een logo toevoegen of de grootte van de QR-code aanpassen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het wijzigen van de QR-code mogelijk de scan baarheid kan beïnvloeden, dus wees voorzichtig bij het aanbrengen van wijzigingen.

5. Downloaden en testen van de gemaakte QR-code

Nadat je tevreden bent met de aangepaste QR-code, kun je deze downloaden en opslaan. Vergeet niet om de QR-code te testen door deze met verschillende smartphones en QR-codelezers te scannen om er zeker van te zijn dat deze correct werkt.

Veelvoorkomende fouten bij het maken van QR-codes

Goed leesbare QR codes

Bij het maken van QR-codes kunnen er een aantal veelvoorkomende fouten optreden waar je op moet letten:

Foutieve informatie invoeren

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de informatie die je invoert in de QR-code correct en accuraat is. Controleer de ingevoerde gegevens meerdere keren om typfouten of onjuiste informatie te voorkomen. Wil je later de inhoud van de QRcode kunnen aanpassen? Kies dan voor een Dynamische QR code

Onvoldoende contrast of onleesbare kleuren gebruiken

Als de kleuren van de QR-code niet voldoende contrast hebben of onleesbaar zijn, kan dit de scanbaarheid ervan belemmeren. Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest duidelijk zichtbaar zijn en voldoende contrast hebben om de QR-code gemakkelijk te kunnen scannen.

Verkeerd formaat kiezen

Het kiezen van het verkeerde formaat voor de QR-code kan ook problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je het juiste formaat kiest dat geschikt is voor jouw specifieke toepassing. Houd er rekening mee dat het formaat van invloed kan zijn op de scanbaarheid van de QR-code.

Tips voor het maken van effectieve QR-codes

Om ervoor te zorgen dat je QR-code effectief is en gemakkelijk kan worden gescand, volgen hier enkele tips:

Gebruik relevante informatie

Zorg ervoor dat de informatie die je in de QR-code opneemt relevant is voor de gebruiker. Vermijd het opnemen van overbodige informatie die alleen maar verwarrend kan zijn.

Kies een geschikt formaat en grootte

Kies het juiste formaat en de juiste grootte voor je QR-code, afhankelijk van waar en hoe je van plan bent deze te gebruiken. Als de QR-code te klein is, kan dit problemen veroorzaken bij het scannen. Zorg er ook voor dat de QR-code groot genoeg is om gemakkelijk te kunnen worden gescand zonder dat gebruikers hun smartphone te dichtbij hoeven te houden.

Test de QR-code op verschillende apparaten

Voordat je de QR-code definitief gebruikt, is het belangrijk om deze te testen op verschillende smartphones en QR-codelezers om er zeker van te zijn dat deze correct werkt. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om de QR-code aan anderen te verspreiden. Je kunt hier de beste QR code lezers vinden

Test een QR code goed

Veelgestelde vragen over het maken van QR-codes

Wat kan ik met een QR-code doen?

Met een QR-code kun je verschillende acties uitvoeren, zoals het openen van een website, het inchecken op een locatie, het delen van contactgegevens, het maken van betalingen en nog veel meer. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en het gebruik van QR-codes wordt steeds populairder.

Is het maken van QR-codes gratis?

Ja, voor de meeste QR-code generators hoef je geen kosten te betalen om QR-codes te maken. Er zijn echter ook betaalde opties beschikbaar die geavanceerdere functies en aanpassingsmogelijkheden bieden.

Kan ik een QR-code wijzigen nadat deze is gegenereerd?

In de meeste gevallen kun je een QR-code niet wijzigen nadat deze is gegenereerd. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie invoert voordat je de QR-code maakt. Wil je wel een QR code wijzigen nadat deze is gemaakt? Kies dan voor een dynamische QR code. Zie hier wat de verschillen zijn tussen dynamische en statische QR codes.

Conclusie

Het zelf maken van QR-codes biedt vele voordelen en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Door de stappen te volgen die we in dit artikel hebben besproken, kun je gemakkelijk je eigen QR-code maken en aanpassen. Vergeet niet om de veelvoorkomende fouten te vermijden en gebruik te maken van de tips voor het maken van effectieve QR-codes. Nu ben je klaar om aan de slag te gaan met het maken van je eigen QR-code!

Niks missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates rechtstreeks in je inbox.