Gratis Dynamische QR code aanmaken?Maak een account aan en start gratis 

Jese Leos

Gratis QR code maken voor betalingen

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over betalingen met QR-codes. Of je nu een winkelier bent die op zoek is naar een snelle en contactloze betaalmethode, of een consument die graag gemakkelijk en veilig wil betalen, een betaling met QR-codes biedt uitkomst. Leer hoe je zelf een QR-code genereert, hoe je deze kunt scannen en waar je deze veelzijdige betaalmethode kunt gebruiken. Betalingen waren nog nooit zo eenvoudig!

Wat is een betaling QR-code?

Betaling

Een betaling QR-code is een speciaal soort QR-code die gebruikt wordt om betalingen uit te voeren. Het is een handige en efficiënte manier om snel geld over te maken zonder dat je veel gegevens hoeft in te voeren. Een betaling QR-code bevat alle benodigde informatie, zoals het bedrag en de ontvanger, die nodig is om de betaling te voltooien. Het enige wat je hoeft te doen is de QR-code scannen met je smartphone en de betaling wordt automatisch verwerkt.

Hoe werkt een betaling QR-code?

Het proces van een betaling met een QR-code is heel eenvoudig. Wanneer je een betaling wilt doen, open je de bankieren app op je smartphone en selecteer je de optie om een QR-code te scannen. Je richt de camera van je telefoon op de QR-code, waarna de app automatisch de benodigde informatie uitleest. Vervolgens hoef je alleen nog maar te bevestigen dat je de betaling wilt voltooien en het geld wordt overgemaakt.

Voordelen van een betaling QR-code

Het gebruik van een betaling QR-code brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste is het een snelle en gemakkelijke manier om betalingen te doen. Je hoeft geen ingewikkelde gegevens in te voeren, maar kunt simpelweg de QR-code scannen en de betaling voltooien. Daarnaast is een betaling QR-code veilig, omdat alle benodigde informatie versleuteld is in de code. Bovendien is het ook een efficiënte oplossing voor bedrijven, omdat ze geen betaalterminals meer nodig hebben en betalingen direct op hun telefoon kunnen ontvangen.

Verschil tussen een statische en dynamische betaling QR-code

Er bestaan twee verschillende soorten betaling QR-codes: statische en dynamische.

Een statische QR-code bevat vaste informatie, zoals het bedrag en de ontvanger, die niet verandert. Deze QR-code kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor vaste bedragen, zoals een menu-item in een restaurant. Een dynamische QR-code daarentegen bevat variabele informatie, zoals het bedrag dat betaald moet worden. Deze QR-code is handig voor situaties waarin het bedrag per transactie kan verschillen, bijvoorbeeld bij aankopen in een winkel.

Hoe maak je een betaling QR-code?

Het maken van een betaling QR-code is vrij eenvoudig en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Hier volgen een aantal stappen om een betaling QR-code te maken:

Stappen om een betaling QR-code te maken:

 1. Bepaal welk bedrag je wilt ontvangen of betalen.
 2. Kies een betalingsprovider of app die QR-codes ondersteunt.
 3. Vul de benodigde gegevens in, zoals het bedrag, de ontvanger en eventuele extra informatie.
 4. Genereer de QR-code en sla deze op.
 5. Deel de QR-code met de persoon die de betaling moet doen.

Tools en platforms voor het maken van betaling QR-codes

Er zijn verschillende tools en platforms beschikbaar waarmee je betaling QR-codes kunt maken. Enkele populaire opties zijn:

⠀ QRLinks.nl is een gebruikersvriendelijke app en stelt je in staat om eenvoudig betaling QR-codes te genereren.

Hoe gebruik je een betaling QR-code?

Het gebruik van een betaling QR-code is heel simpel. Hier volgen een aantal situaties waarin je een betaling QR-code kunt gebruiken:

Betaling QR-code scannen

Wanneer je een betaling wilt doen, open je de bankieren app op je smartphone en selecteer je de optie om een QR-code te scannen. Richt de camera van je telefoon op de QR-code en wacht tot de app de benodigde informatie uitleest. Bevestig vervolgens dat je de betaling wilt voltooien en het geld wordt overgemaakt.

Betaling QR-code op een website gebruiken

Sommige websites en online winkels maken gebruik van betaling QR-codes als betaalmethode. Om een betaling te doen, selecteer je de optie om met een QR-code te betalen. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar een pagina waar je de QR-code kunt scannen met je smartphone en de betaling kunt voltooien.

Betaling QR-code in een winkel gebruiken

In steeds meer winkels zie je betaling QR-codes als betaalmethode. Je kunt de QR-code scannen met de bankieren app op je smartphone en de betaling voltooien. Dit is vooral handig wanneer je geen contant geld bij je hebt en geen pinpas wilt gebruiken.

Veiligheid en privacy

Hoewel betaling QR-codes over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er enkele risico’s waar je rekening mee moet houden. Hier volgen een aantal risico’s van betaling QR-codes:

Risico’s van betaling QR-codes

 • Phishing: Criminelen kunnen QR-codes manipuleren om je naar een frauduleuze website te leiden waar ze je persoonlijke gegevens proberen te stelen.
 • Malware: Het scannen van een QR-code kan leiden tot het downloaden van kwaadaardige software op je telefoon.
 • Ongeautoriseerde betalingen: Een verkeerd gescande QR-code kan resulteren in een ongewenste betaling.

Tips om veiligheid te waarborgen

Om de veiligheid van betaling QR-codes te waarborgen, kun je de volgende tips volgen:

 • Controleer altijd de bron van de QR-code voordat je deze scant. Als je een QR code scant dan zie je in het geel (op iPhones) de naam van de website staan. Klik er alleen op als je het vertrouwt. Let op de voorvertoning/ preview url
 • Zorg ervoor dat je anti malwaresoftware op je telefoon hebt geïnstalleerd en regelmatig bijwerkt.
 • Controleer de instellingen van je bankieren app om te zien welke toestemmingen je hebt gegeven.
 • Houd je telefoon up-to-date met de nieuwste beveiligingsupdates.

Veilig scannen

Privacyoverwegingen bij betaling QR-codes

Bij het gebruik van betaling QR-codes is het belangrijk om ook privacyoverwegingen in acht te nemen. Sommige betalingsproviders kunnen gegevens verzamelen over je betalingen en deze mogelijk delen met derden. Lees altijd de privacyvoorwaarden van de bankieren app of -provider voordat je betalingen doet.

Betaling QR-code in verschillende sectoren

Het gebruik van betaling QR-codes is wijdverspreid en wordt in verschillende sectoren toegepast. Enkele voorbeelden zijn:

Retail

In de retailsector gebruiken veel winkels betaling QR-codes als betaalmethode. Hierdoor kunnen klanten gemakkelijk betalingen doen zonder contant geld of een pinpas nodig te hebben. Bovendien kunnen winkels snel betalingen ontvangen en verwerken.

Horeca

In de horecabranche worden betaling QR-codes steeds vaker gebruikt bij het afrekenen. Gasten kunnen eenvoudig betalen door de QR-code op de bon te scannen, waardoor het afrekenproces sneller en efficiënter verloopt.

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer worden betaling QR-codes gebruikt voor het kopen van tickets en het betalen van reiskosten. Dit maakt het gemakkelijker voor reizigers om te betalen en zorgt voor een soepelere en snellere doorstroming op stations.

Toekomst van betaling QR-codes

De toekomst van betaling QR-codes ziet er veelbelovend uit, aangezien het gebruik ervan steeds populairder wordt. Hier zijn een aantal trends en verwachtingen voor de toekomst:

 • Toenemend gebruik van betaling QR-codes in opkomende economieën
 • Integratie van betaling QR-codes in verschillende apparaten, zoals smartwatches en slimme koelkasten
 • Verdere ontwikkeling van dynamische QR-codes met meer geavanceerde functionaliteiten

Potentiële toepassingen

Naast betalingen kunnen betaling QR-codes ook gebruikt worden voor andere toepassingen, zoals lidmaatschapskaarten, kortingsbonnen, donaties en het delen van contactinformatie. Hierdoor wordt de veelzijdigheid en het gebruiksgemak van betaling QR-codes vergroot.

Betaling QR-code versus andere betaalmethoden

Betaling QR-codes hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere betaalmethoden, zoals contactloze betalingen en traditionele pinbetalingen. Hier zijn een aantal vergelijkingen:

Contactloze betalingen

 • Betaling QR-codes zijn sneller en gemakkelijker omdat je geen fysieke kaart of pincode nodig hebt.
 • Betaling QR-codes zijn goedkoper voor bedrijven, omdat ze geen extra apparatuur nodig hebben.
 • Contactloze betalingen vereisen vaak hogere transactiebedragen, terwijl betaling QR-codes gebruikt kunnen worden voor zowel kleine als grote bedragen.

Traditionele pinbetalingen

 • Betaling QR-codes zijn veiliger, omdat ze geen gevoelige betaalinformatie bevatten.
 • Betaling QR-codes zijn gemakkelijker in gebruik, omdat je alleen de code hoeft te scannen in plaats van een pincode in te voeren.
 • Betaling QR-codes kunnen overal gebruikt worden, terwijl pinbetalingen vaak een betaalterminal vereisen.

Niks missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates rechtstreeks in je inbox.